Home » D:News » Care sunt şansele ca virusul Ebola să apară pe teritoriul României?

Care sunt şansele ca virusul Ebola să apară pe teritoriul României?

Care sunt şansele ca virusul Ebola să apară pe teritoriul României?
Publicat: 09.08.2014
Probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de vineri, că a luat măsurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă faţă de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Comisiei Europene (CE).

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, experţi din Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat, vineri, la o audioconferinţă organizată de OMS, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europene, după ce OMS a decretat vineri stare de „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”. La rândul lui, comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a spus că este „extrem de scăzut” riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa.

„Chiar dacă riscul îmbolnăvirii este foarte scăzut în Europa, totuşi autorităţile sanitare trebuie să ia măsuri pentru a interveni în eventualitatea apariţiei unui caz de Ebola. În acest context, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ a fost desemnat ca unitatea care ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România. De asemenea, au fost desemnate responsabilităţile şi cum se va acţiona în eventualitatea apariţiei unui astfel de caz pe teritoriul României”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr.Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Astfel, potrivit lui Olsavszky, autorităţile de sănătate publică vor transmite personalului medical, lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi puncte de frontieră măsurile pentru identificarea posibilelor cazuri şi trasportatea acestora, în condiţii de securitate medicală, către Institutul „Matei Balş”.

De asemenea, populaţia va fi informată cu privire la modul de a preveni îmbolnăvirea şi simptomele bolii.

În perioada următoare, specialiştii vor fi instruiţi cu privire la managementul cazurilor suspecte. „Nefiind o boală cu trasmitere pe calea aerului, nu va fi nevoie de o mască specială, ci de măşti obişnuite. În schimb, cei care vor veni în contact direct cu cazul suspect vor purta mănuşi, halate, iar pacientul va fi preluat şi transportat spre spital în condiţii de maximă securitate”, a adăugat dr. Olsavszky.

MS mai precizează că, având în vedere experienţa din cazul altor boli transmisibile (Sindrom Acut Respirator Sever – SARS, gripă pandemică etc.), a revizuit procedurile existente şi a inclus proceduri suplimentare recomandate de către OMS şi Comitetul pentru Securitate în Sănătate al CE. Toate procedurile vor fi transmise autorităţilor de sănătate publică şi tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în managementul eventualelor cazuri.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, a afirmat vineri OMS.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Un pacient din Grecia prezintă simptome asemănătoare celor ale virusului Ebola

Un pacient grec, care s-a întors din Nigeria şi prezintă simptome asemănătoare celor ale virusului Ebola, a fost examinat vineri la Atena, a anunţat Ministerul grec al Sănătăţii, însă ulterior s-a dovedit că acesta era bolnav de malarie, relatează AFP.

„S-ar părea că acest bărbat s-a prezentat singur la spital, fiind îngrijorat de starea sa de sănătate”, a precizat ministerul.

„Este vorba despre malarie”, a informat ulterior un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că pacientul este un arhitect care s-a întors dintr-o călătorie în Nigeria.

Un alt pacient suspectat că ar fi infectat cu virusul Ebola, care a fost testat joi, s-a dovedit în final a fi bolnav tot de malarie, potrivit ministerului.

Autorităţile elene au apreciat că riscul apariţiei virusului pe teritoriul grec este redus, dar au sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în Africa de Vest.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat vineri că epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”.

Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Margaret Chan.

Stare de urgenţă naţională în Nigeria din cauza virusului Ebola

Preşedintele nigerian, Goodluck Jonathan, a declarat, vineri, că lupta împotriva virusului Ebola, care a provocat moartea a două persoane în Nigeria, este „o urgenţă naţională”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, relatează AFP.

„Controlul şi oprirea viruslui Ebola în Nigeria este o urgenţă naţională”, a declarat preşedintele nigerian, citat într-un comunicat.

În plus, Goodluck Jonathan a aprobat un plan special de intervenţie şi deblocare a 1,9 miliarde de naira (11,67 de milioane de dolari) pentru a combate epidemia de Ebola în Nigeria, ţara cea mai populată din Africa.

Medicul american tratat de Ebola în Statele Unite a spus că se simte mai bine

Medicul american infectat de Ebola în Liberia şi îngrijit în Statele Unite a spus vineri că se simte mai bine, apreciind că restabilirea sa se datorează voinţei divine, relatează AFP.

„Mă simt mai puternic în fiecare zi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru milostivirea pe care mi-a oferit-o în timpul luptei mele împotriva acestei boli teribile”, a scris Kent Brantly într-o scrisoare publicată pe site-ul de Internet al Samaritan’s Purse, asociaţia creştină de caritate pentru care lucrează.

Medicul este tratat de sâmbătă într-o unitate specială în carantină la spitalul universitar Emory, în Georgia, în sud-estul Statelor Unite.

„Soţia mea Amber, cei doi copii ai noştri şi eu însumi nu suntem instalaţi în Liberia doar pentru a lupta contra Ebola. Noi am mers în Liberia pentru că suntem convinşi că Dumnezeu ne-a cerut să-L ajutăm la spitalul ELWA”, a mai explicat el.

Epidemia de Ebola, un virus identificat pentru prima dată în 1976, s-a soldat cu peste 1.000 de morţi de la începutul anului din cele peste 1.700 de presupuse cazuri.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat.

Kent Brantly a fost repatriat sâmbătă. O altă misionară americană infectată de Ebola, Nancy Writebol, a fost repatriată marţi.

Cei doi cetăţeni americani sunt trataţi cu un medicament experimental.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
David Lynch: „Dune a fost singurul eșec real din cariera mea”
David Lynch: „Dune a fost singurul eșec real din cariera mea”
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Test de cultură generală. Ce este Schengen?
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...